top of page

REFUFIN-vapaaehtoiset auttamassa lasta kriisitilanteessa

Päivitetty: 2 tuntia sitten


Elokuussa 2024 REFUFIN-hanke sai avunpyynnön erittäin vaikeasta ja kiireellisestä tilanteesta, nimittäin Ukrainassa olevat vapaaehtoiset pyysivät apua perheelle, jonka tytär tarvitsi vakavaa hoitoa ja ehkä jopa munuaissiirtoa. Vapaaehtoisten yhteistyön avulla perhe sai tarvitsemansa apua Suomessa.

Avunpyyntö

Kaikki alkoi 9. elokuuta, kun REFUFIN hankepäällikkö Darya Gulik sai viestin Elena Taranchanskayalta, Rubikus -järjestön vapaaehtoiselta. Elena välitti aktivisti Victoria Ivlevalta viestin lapsista, jotka tarvitsivat jatkuvaa hoitoa ja monet heistä kiireellistä elinsiirtoa. Ohmatdyt-sairaala, jossa lapset olivat saaneet hoitoa aiemmin, oli tuhoutunut sodassa ja potilaat oli siirretty toiseen paikkaan. Toisen sairaalan puutteet ja sähkökatkot kuitenkin estivät dialyysihoitojen tekemisen säännöllisesti, mikä vaaransi lasten hengen.

Ratkaisun etsiminen

Darya selvitteli, miten potilaita voi siirtää turvallisesti Suomeen tai muihin Euroopan maihin. Hän otti yhteyttä Suomen sosiaali- ja terveysministeriöön ja sai tietoa EU:n rahoittamasta ERCC-ohjelmasta, joka koordinoi potilassiirtoa ja kuljetusta Eurooppaan. Pitkän tutkinnan ja monen sähköpostin jälkeen tuli selväksi, että valitettavasti nämä lapset eivät voineet ohjelmaan osallistua, sillä elinsiirtoa tarvitsevat eivät kuuluneet ohjelman kohderyhmään.

Vapaaehtoiset jatkoivat ratkaisujen etsimistä ja he onnistuivatkin järjestämään kahdelle perheelle turvallisen matkan Saksaan, missä paikallinen sairaala otti heidät vastaan. Yksi perhe jäi vielä kuitenkin ilman turvapaikkaa. Teini-ikäinen Alina tarvitsi dialyysihoitoa kolme kertaa viikossa ja hän jonotti jo pitkään tarpeellisiin leikkauksiin, joita aina vain siirrettiin eteenpäin. Ja vaikka suomen viranomaisten neuvojen mukaisesti vapaaehtoiset eivät suositelleet perheiden matkustamista itsenäisesti, aktivisti Viktoria Ivleva käynnisti varainkeruun, jolla pystyttiin hankkimaan perheelle matkustusliput Puolan kautta Suomeen. Siinä REFUFIN tiimin ei voinut muuta, kuin järjestää heille tarvittavat hoitotoimenpiteet Suomessa.

Rubikus vapaaehtoisten ja Victoria Ivlevan ansiosta Alina ja hänen äitinsä pääsivät ensin junalla ja bussilla Puolaan ja sieltä lentäen Helsinkiin. Matka oli pitkä ja vaikea, mutta tärkeä askel kohti tytön hengen pelastamista.

Vastaanoton järjestäminen Suomessa

Darya Gulik otti yhteyttä Espoon poliisiin etukäteen ja selitti tilanteen kiireellisyyden. Tytär tarvitsi dialyysihoidon heti seuraavana päivänä saapumisen jälkeen. Poliisi tuli vastaan ja järjesti perheelle nopean rekisteröinnin ilman jonotusta heti toimiston avauduttua. Samalla Darya tiedotti Nihtisillan vastaanottokeskusta tilanteesta.

Luona vastaanottokeskus valmisteli kaikki tarvittavat järjestelyt, jotta perhe pääsi lepäämään heti saavuttuaan Suomeen ja seuraavana päivänä vastaanottokeskuksen työntekijä otti yhteyttä lastensairaalaan ja osasi ohjata tytön heti sinne tutkimuksiin, jotta hänen hoito voitaisiin aloittaa viipymättä.

Sairaanhoito

Sairaalassa lääkärit kohtasivat yllättävän haasteen: Ukrainasta tuotu lääkityslista oli kirjoitettu ukrainaksi, ja lääkkeiden nimet ja koostumukset erosivat Suomen standardeista. Darya otti tämän asian hoitaakseen. Hän tutki lääkkeitä, löysi niille suomalaiset vastineet ja käänsi tiedot lääkäreille. Tämä vei paljon aikaa, mutta yhteistyö oli tärkeää, jotta lääkärit ymmärsivät tytön tarvitsemaa hoitoa. Tämän jälkeen perhe pääsi vuodeosastolle karantiiniin ja Alina sai tarvitsemaa dialyysihoitoa.

Tällä hetkellä Alina käy dialyysissä kolme kertaa viikossa. Perhe asuu väliaikaisesti vastaanottokeskuksen järjestämässä asunnossa pääkaupunkiseudulla. Lääkärit seuraavat hänen tilaansa ja suunnittelevat jatkohoitoa, jotta hänen terveytensä pysyisi vakaana.

Yhteenveto

REFUFIN-hankkeen avulla Alina ja hänen äitinsä saivat elintärkeää apua kriisitilanteessa. Tyttö saa säännöllistä hoitoa, ja perhe asuu turvallisesti Suomessa. Vapaaehtoiset pysyvät yhteydessä perheeseen ja tukevat heitä edelleen.

Tämä tapaus osoittaa, kuinka REFUFIN-hanke toimii vaikeissa tilanteissa yhteistyössä terveydenhuollon, viranomaisten ja vapaaehtoisjärjestöjen kanssa. REFUFIN toiminta ei pelkästään pelasta henkiä, vaan myös vähentää kriisitilanteen tuomia haasteita ja stressiä.


Comments


bottom of page